Преко 800 квадратних километара у БиХ није очишћено од мина

Оружане снаге БиХ прошле године су деминирале површину од 2.841.760 метара квадратних, чиме је реализовано 80,19 одсто плана, речено је у сриједу, 24.4.2024. године у Штрбачком буку код Бихаћа, гдје је одржана годишња анализа противминских акција Оружаних снага БиХ за 2023.

Догађају је присуствовао министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез који је честитао деминерском батаљону остварене резултате у деминирању, подсјећајући да је противминско дјеловање у БиХ законски задатак Оружаних снага БиХ, који се професионално и стручно реализује у сарадњи са Центром за уклањање мина у БиХ, цивилним структурама на свим нивоима власти у БиХ, те партнерским државама и међународним организацијама.

Истакао да се деминирањем доприноси стварању безбиједног окружења у БиХ и доказује вишеструка друштвена корист, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Он је рекао да је крајем новембра прошле године деминерски батаљон Оружаних снага добио донацију ЕУ од 21 возила, од чега 12 санитетских и девет путничких за превоз деминера, а да ће остатак од укупно 68 возила бити на располагању ове године, те да су у току активности за почетак имплементације друге транше помоћу ЕУ од 10 милиона евра.

Пуковник командир деминерског батаљона, Сулејман Кишија изјавио је да је у 2024. години планирано, уз подршку донираних средстава ЕУ и осталих невладиних организација, да се покуша испунити њихов план. “Ми тренутно у БиХ имамо преко 800 квадратних километара недеминиране површине коју треба третирати у наредном периоду”, појаснио је Кишија за Н1.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић указао је на значај противминских акција за БиХ, као и за локалну заједницу, додајући да Оружане снаге настављају противминско дјеловање и у наредном периоду.

Планом противминских акција Оружаних снага БиХ за ову годину предвиђено је да се акције деминирања реализују на 25 деминерских пројеката у 18 општина с циљем да се деминира површина од 1.474.110 метара квадратних.

Извор: БЛ портал и Н1


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *