Почела фаза 4 пројекта пчеларства за жртве мина

Тродневни едукативни тренинг у пчеларству за жртве мина и друге особе са инвалидитетом почео је данас у Бањој Луци. На тренингу учествује 40 жртава мина и других особа са инвалидитетом из 14 градова БиХ, док стручну едукацију воде инструктори са Пчеларске академије Словеније.

Тренинг се реализује у оквиру фазе 4 пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина“. Пројекат реализују Организација ампутираца УДАС Републике Српске, ИТФ (Enhancing Human Security) Словенија и Пчеларска академија Словеније уз подршку Министарства вањских и европских послова Републике Словеније и Владе Републике Српске.

Учесницима тренинга обратили су се Амбасадор Републике Словеније у БиХ Њ. Е. Дамијан Седар, помоћним министра за борачко инвалидску заштиту у Влади Републике Српске Небојша Видаковић, који су истакли важност пројекта пчеларства за жртве мина и друге особе са инвалидитетом у њиховом психо – социјалном и економском опоравку и оснаживању.

Кључна сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина знањем које ће помоћи побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске ђелатности. Пчеларство омогућује успостављање стабилних прихода кућанства и побољшање квалитета живота рањивих друштвених скупина. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мале пољопривредне активности у мјестима гђе су капитални и технолошки ресурси ниски, те стога нуди бројне могућности запошљавања и особама с инвалидитетом, јер се темељи на раду код куће. Нагласак у пројекту односи се и на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода.

У оквиру фазе 4 пројекта, осим едукативног тренинга у пчеларству, планирана је и набавка пчеларске опреме за одређен број корисника, као и промоција меда и пчелињих производа корисника, жртава мина. 

У претходне три године реализације пројекта остварени су значајни резултати, од којих издвајамо:

  • Више од 100 пчелара, жртава мина, добило едукацију у области пчеларства,
  • Основано удружење пчелара са инвалидитетом и жена “ПЧЕЛИЦА“,
  • Отворен Центар за пчеларство за жртве мина и друге особе са инвалидитетом у Бањој Луци,
  • Обезбијеђена пчеларска опрема за више од 50 пчелара, жртава мина као и за Центар за пчеларство у Бањаој Луци,
  • Креирана веб платформа www.pcelica.rs.ba за промоцију меда и пчелињих производа жртава мина и других особа са инвалидитетом,
  • Креиран видо материјал о пчеларству за жртве мина,
  • Реализоване студијске посјете у Мурској Соботи и Љубљани,
  • Реализован медени час за укупно 402 ученика основних школа у Бањој Луци,
  • Засађено је 3000 садница медоносног биља на пчелињацима, пчелара са инвалидитетом,
  • Промовисан пројекат и теглице меда дистрибиране на догађајима у Њујорку, Женеви, Чилеу, Љубљани, Сарајеву, Бања Луци, Подгорици. 

Едукативни тренинг у оквиру фазе 4 пројекта пчеларства реализује се наредна три дана од 19 – 21.3.2024. године у Бањој Луци.


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *