Мине и даље угрожавају животе грађана у многим заједницама

Поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина Босна и Херцеговина се, 29 година од завршетка рата, и даље суочава са проблемима мина. Мине и заостала минска средства представљају велику опасност за становништво. Међународни дан борбе против мина,  има за циљ да подигне ниво свјесности о опасности од мина и да обиљежи напредак који је до сада постигнут у настојањима да их се потпуно искоријени.

Мине и заостала неексплодирана средства изазивају патњу и страдања и представљају озбиљну препреку економском развоју, спречавају повратак избјеглица и расељених лица, те успостављање нормалних друштвених токова и сигурног окружења. Због тога је од велике важности да се земља очисти од мина јер без сигурности свих грађана немогућ је даљи опоравак и напредак.

Државе потписнице Споразума о забрани мина, односно њихове владе требају преузети одговорност и развијати програме подршке за жртве мина и њихове породице, првенствено у смислу економског оснаживања преживјелих и чланова њихових породица и омогућити им адекватна ортопедска помагала. Ово је посебно важно јер је опште познато да жртве мина немају равноправан приступ и третман у друштву због предрасуда које постоје о њиховом инвалидитету.

Због искључености из друштва у многим областима друштвеног живота, као што су образовање, култура, спорт, итд., жртве мина се врло често налазе на маргинама друштва и представљају посебно рањиву категорију тог друштва. Како би се ова ситуација избјегла или свела на најмању могућу мјеру, потребно је да владе држава потписница развијају прогреме подршке за жртве мина. Да би помоћ жртвама мина била што ефикаснија и потпунија потребно је да државе потписнице у буџетима планирају посебне ставке за програме подршке организацијама и удружењима преживјелих од мина.

Свијет без мина није само разоружање, већ и афирмација права на живот, здравље и сигурност. Постоји јасна и логична веза између дужности државе да штити људска права и одредби Конвенције о забрани мина која се фокусира на сигурност. Свијет без мина нераскидиво је повезан с поштовањем основних људских права.

Ове године планирана је и ревизија Стратегије противминског ђеловања у БиХ 2018 -2025 године која би требала, између осталог, да дефинише реалан план са обавезама и роковима институција и организација како би се испунио један од стратешких циљева.

БиХ је Споразум о забрани мина потписала 3. децембра 1997. године, а ратификовала 8. септембра 1998. године. Према подацима Центра за уклањање мина укупна сумњива површину  у јануару 2024. године износила је 838,29 км2 или 1,63%, док је у 2023. години била једна минска несрећа у Добоју са смртним посљедицама.


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *