Истраживање тржишта рада

ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске провео је истраживање тржишта рада у Републици Српској. Циљ истраживања био је прикупљање података о запошљавању у 2023. години и потребама запошљавања у 2024. години.

Истраживање је реализовано у периоду од 29. септембра до 31. октобра 2023. године. Фокус упитника био је на послодавцу (предузећу) гдје је анкетирано укупно 1.114 послодаваца са територије Републике Српске.  Од 1.114 послодаваца обухваћених анкетирањем, највише је било малих предузећа (81,2%), затим средњих (14,9%) и великих послодаваца (3,9%).

Истраживање се бавило, између осталог, запошљавањем посебних категорија особа са инвалидитетом, жртава насиља, штићеника домова за незбринуту дјецу, Рома, демобилисаних бораца, жена из руралних подручја, младих без радног искуства, старијих од 50 година, неквалификованих радника и имиграната. Највећи број послодаваца који је одговорио на ово питање има могућност да запосли млађе без радног искуства (66,7%), док су све остале категорије одабране као могуће категорије запошљавања знатно мање од 50% послодаваца. Овакви подаци указују на потребу за изградњом услова и веће флексибилности код послодаваца како би теже запошљиве категорије могле пронаћи запослење, гдје Завод даје свој допринос кроз креирање активних мјера које подржавају запошљавање рањивих категорија.

Од анкетираних послодаваца 68% њих се изјаснило да немају могућности да запосле особе са инвалидитетом.

У наставку можете погледати резултате истраживања.


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *