25 година од потписивања Споразума о забрани мина

Данас се обиљежава 25 година од ступања на снагу Споразума о забрани мина, монументалне прекретнице у глобалним напорима да се оконча употреба противпјешадијских нагазних мина, неселективног оружја које има разоран утицај на заједнице широм свијета.

Потписан у децембру 1997. године, споразум је ступио на снагу 1. марта 1999. године, успостављајући глобалну забрану сваке употребе, производње, складиштења и преноса противпјешадијских мина, као и обавезе чишћења контаминираног земљишта и пружања помоћи жртвама мина. Било је то револуционарно достигнуће – први пут у историји да је конвенционално оружје потпуно забрањено, а права жртава на помоћ призната и укључена у споразум о разоружању.

Осврћући се на протеклих 25 година, госпођа Тамар Габелницк, директорица Међународне кампање за забрану нагазних мина – коалиције за касетну муницију (ИЦБЛ-ЦМЦ) је рекла: “Током протеклих 25 година, ИЦБЛ је довео до трансформативне промјене у хуманитарном разоружању. Наши заједнички напори довели су до опипљивих и трајних промјена за заједнице погођене минама – од чишћења огромних површина земље до признавања права преживјелих. Са десетинама милиона уништених залиха мина и скоро универзалним поштовањем забране употребе, будући ризик за заједнице је такођер смањен.“

Данас конвенција ужива широку подршку са 164 земље које су формално укључене и са снажном стигмом против оружја успостављеног на глобалном нивоу. У протеклих 25 година споразум је имао изузетан утицај, укључујући:

  • Значајно смањење жртава мина – пад са неких 25.000 жртава годишње у 1999. години на мање од 5.000 жртава које је прошле године забиљежио Ландмине Монитор; то значи поштеђене хиљаде живота широм свијета;
  • Велики дијелови контаминираног земљишта очишћени и враћени у продуктивну употребу, са преко 30 земаља које су постале без мина;
  • Скоро универзални крај употребе претходно широко распрострањеног оружја;
  • Уништено је преко 55 милиона мина које се налазе у залихама, а производња и трансфери готово да и не постоје;
  • Признавање права и потреба жртава нагазних мина, уз настојање да се пружи помоћ укључујући медицинску негу, рехабилитацију и психосоцијалну подршку и социјалну и економску инклузију.

Међународна кампања за забрану нагазних мина (ИЦБЛ)  је глобална мрежа невладиних организација које се залажу за свијет без противпјешадијских мина и гдје су патње узроковане овим оружјем престале и гдје се штите и остварују права жртава. Кампања је 1997. године добила Нобелову награду за мир  за напоре да се постигне Споразум о забрани мина.

БиХ је потписала Споразум о забрани мина 3. децембра 1997. године, а ратификовала 8. септембра 1998. године.


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *