Обиљежавање 4. априла Међународног дана борбе против мина

Поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина, Организација ампутираца УДАС Републике Српске, заједно са регионалним удружењима ампутираца у Републици Српској, реализоваће неколико активности с циљем указивања на изазове с којим се БиХ носи већ двије деценије када су у питању мине и заостала експлозивна средства што представља не само озбиљан проблем, већ и одговорност свих нас за рјешавање наведеног проблема.

1. Изложба “Утицај мина у БиХ“, четвртак 30.03.2017. у Културном центру УДАС, Бања Лука

Умјетнички радови који ће бити представљени на изложби поводом обиљежавања 4. априла Међународног дана борбе против мина у настали су у оквиру графичке колоније под називом ‘’Утицај мина у БиХ’’. Графичка колонија је окупила 14 умјетника/ца из Босне и Херцеговине на тему утицаја мина и експлозивних средстава заосталих из рата на људе, породице и заједнице у Босни и Херцеговини. Колонија је имала за циљ да укаже на изазове с којим се БиХ носи већ двије деценије и подсјећа да су мине и заостала експлозивна средства не само озбиљан проблем, већ истиче да одговорност за рјешавање тог проблема лажи на свима нама. Учесници колоније су кроз умјетничке радове на задану тему дали свој допринос подизању свијести о проблему утицаја мина у БиХ. На колонији је настало укупно 15 умјетничких радова на тему утицаја мина у БиХ. Настали радови су у служби промоције заговарачких активности за подизање свијести о проблемима мина и експлозивних средстава у БиХ.
Изложба, ће бити прилика да се укажена на то да је одговорност надлежних институција далеко већа у стварању сигурног окружења за грађане БиХ, те да је неопходно унаприједити низ сегмената у области противминског дјеловања како би БиХ чим прије постала земља без мина и нових страдања од мина. Такође, изложба ће бити усмјерена и на упућивање апела надлежним институцијама у БиХ да се одлучније крене у испуњавање преузетих обавеза из Стратегије противминског дјеловања у БиХ 2009-2019.

Након представљања изложбе у Културном центру УДАС Бања Лука, изложба ће бити представљена 4. априла у Сарајеву на платоу испред Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

2. Кућне посјете жртвама мина, 1-4. априла 2017. године

Представници Организације ампутираца УДАС Републике Српске урадиће кућне посјете жртвама минa. Циљ кућних посјета јесте да се прикаже статус жртава мина, проблеме са којима се сусрећу, њихове потребе, сарадња са локалном заједницом и др. Позив за кућне посјете биће упућен и средствима информисања да заједно пропрате наведену активност.


Објављено

у

од

Ознаке: