Нова знања и вјештине у пчеларству

Радови у пчелињаку по мјесецима, прекид легла против варое, преглед пчеларске сезоне производња матица за властите потребе, контрола роидбеног нагона код пчелињих заједница, исхрана пчелињих заједница са акцентом припреме за зимовање биле су теме тродневног тренинг у пчеларству за жртве мина и друге особе са инвалидитетом који је одржан од 19 – 21.03.2024. године у Бањој Луци.

На тренингу је учествовало 40 жртава мина и других особа са инвалидитетом из 14 градова БиХ, док су стручну едукацију водили инструктори са Пчеларске академије Словеније.

Тренинг је реализован у оквиру фазе 4 пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина“. Пројекат реализују Организација ампутираца УДАС Републике Српске, ИТФ (Enhancing Human Security) Словенија и Пчеларска академија Словеније уз подршку Министарства вањских и европских послова Републике Словеније и Владе Републике Српске.

Кључна сврха пројекта је оснаживање пчелара, жртава мина знањем које ће помоћи побољшању учинковитости, дјелотворности и исплативости пчеларске ђелатности. Пчеларство омогућује успостављање стабилних прихода кућанства и побољшање квалитета живота рањивих друштвених скупина. Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мале пољопривредне активности у мјестима гђе су капитални и технолошки ресурси ниски, те стога нуди бројне могућности запошљавања и особама с инвалидитетом, јер се темељи на раду код куће. Нагласак у пројекту односи се и на промоцији пчеларства међу жртвама мина, као могућег извора прихода.

По завршетку тренинга, сви учесници добили су сертификате Пчеларске академије Словеније о успјешно завршеном тренингу.

У оквиру фазе 4 пројекта, осим едукативног тренинга у пчеларству, планирана је и набавка пчеларске опреме за одређен број корисника, као и промоција меда и пчелињих производа корисника, жртава мина. 

Све информације о пројекту пчеларства доступне су на следећој страници www.pcelica.rs.ba


Објављено

у

од

Ознаке:

Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *