Мине нема ко да уклања

Према Стратегији противминског дјеловања БиХ за период 2018-2025. година коју је недавно усвојио Савјет министара у техничком мандату а која је објављена у посљедњем “Службеном листу БиХ” за деминирање у наведеном периоду планирано је 336,2 милиона марака, али саговорници “Гласа Српске” који се годинама баве овим послом тврде да БиХ ни до 2025. године неће бити очишћена од мина и да ће ова стратегија као и претходне двије ићи на ревизију.

Аналитичар противминских активности из Мостара Давор Коленда који се годинама бави пословима деминирања каже да према досадашњем темпу једноставно није могуће да се БиХ у потпуности разминира до 2025. године. Коленда истиче да ће се стратегија сигурно ревидирати и објашњава да у БиХ постоји око 1.000 квадратних километара под минама, а да се годишње у просјеку деминира око 55 квадратних километара.

“Толико се у просјеку деминирало према Стратегији противминског дјеловања 2009-2019, а толико се предвиђа и новом стратегијом што значи да њени креатори већ сада потврђују и признају да деминирање неће бити завршено до 2025. године, дакле ни пуних 30 година послије завршетка рата. У наредном периоду се неће радити ни 55 километара годишње зато што се смањују деминерски капацитети“, каже Коленда.

Према његовим ријечима, одговорност за то сносе сви у “ланцу командовања” од Центра за уклањање мина БиХ (БХМАЦ), преко Комисије за деминирање и Министарства цивилних послова до Савјета министара БиХ.

“Свјесно или не, али код нас се годинама упорно урушавају домаће фирме које се баве деминирањем и те послове раде углавном припадници Оружаних снага БиХ и ентитетских Управа за цивилну заштиту. Само за посљедње три године преполовљен је број деминера у БиХ који раде у комерцијалном сектору зато што се све више смањује износ средстава за деминирање“, каже Коленда.

Он истиче да Савјет министара не повећава свој буџет за деминирање, а РС и ФБиХ издвајају средства само за своје Цивилне заштите, док се уништавају домаће комерцијалне фирме које те послове раде за три пута мање.

С друге стране, директор БХМАЦ-а Саша Обрадовић каже да се стратегија може реализовати само ако се сви укључе у тај посао.

“ Уколико се сви нивои власти, од локалног до нивоа БиХ, максимално укључе када је ријеч о издвајању средстава за деминирање, ми ћемо сигурно реализовати стратегију. Уколико тога не буде, ми смо свјесни да стратегија неће бити испуњена“ признаје Обрадовић.

Он истиче да руководство БХМАЦ-а заједно са донаторима преговара да се што више средстава додјељује преко комерцијалних тендера за деминирање, а не директним уговорима појединим компанијама.

“Поред проблема са недостатком средстава, очекујемо и од Оружаних снага БиХ да оспособе сва своја 34 тима за деминирање како би могли ефикасније да допринесу реализовању стратегије“, каже Обрадовић.

Хрватска
Према тврдњама Давора Коленде, Хрватска планира до 2025. године да разминира око 350 квадратних километара минираних површина, а БиХ нешто више од 1.000 квадратних километара.

“Хрватска за то планира око 450 милиона евра, а БиХ 336 милиона КМ. Испада да ми за три пута мање пара треба да деминирамо три пута већу површину. Ту нешто не штима, каже Коленда.

Директор БХМАЦ-а Саша Обрадовић објашњава да су управо људи попут Коленде преко својих деминерских фирми довели до тога да је деминирање у БиХ три пута јефтиније него у окружењу.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/mine-nema-ko-da-uklanja/295340


Објављено

у

од

Ознаке: