Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
29
Mar
2023

Otvoren Centar za pčelarstvo za osobe sa invaliditetom

Danas je u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS u Banjoj Luci otvoren Centar za pčelarstvo za žrtve mina. Centar je otvoren u okviru projekta ''Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina'' kojeg realizuje Organizacija UDAS u partnerstvu sa ITF Slovenija i Pčelarskom akademijom Republike Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Grada Banja Luka.

Ključna svrha projekta je osnaživanje pčelara, žrtava mina znanjem koje će pomoći poboljšanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti. Pčelarstvo omogućuje uspostavljanje stabilnih prihoda kućanstva i poboljšanje kvaliteta života ranjivih društvenih skupina. Zahtijeva mala početna ulaganja i ne zahtijeva složene tehnologije za početak, budući da se mogu koristiti materijali iz lokalnih izvora. Generalno, pčelarstvo je izuzetno pogodno za male poljoprivredne aktivnosti u mjestima gdje su kapitalni i tehnološki resursi niski, te stoga nudi brojne mogućnosti zapošljavanja čak i osobama s invaliditetom, jer se temelji na radu kod kuće. Naglasak u projektu odnosi se i na promociji pčelarstva među žrtvama mina, kao mogućeg izvora prihoda.

Otvaranje Centar za pčelarstvo ima za cilj da centar bude mjesto na kojem će pčelari, žrtve mina, ali i svi zainteresovani ljubitelji pčelarstva moći da dobiju korisne informacije o pčelarstvu, stručne edukacije, informacije o novim tehnologijama, te ukazati na izazove na koje je potrebno obratiti pažnju kad je riječ o pčelarenju. Svrha osnivanja pčelarskog centra u Banjoj Luci je i povezivanje pčelara u regiji i šire, što predstavlja zajednički prostor za razmjenu znanja i informacija. Centar će osigurati praktičnu obuku za pčelare i ponuditi prilike za promociju meda i proizvoda od meda pčelara žrtava mina. Uloga Centra ogleda se i u povezivanja pčelara sa pružaocima usluga kao što su fondovi, agencije i druge institucije koje mogu biti od značaja u razvoju malih biznisa u pčelarstvu za žrtve mina i druge osobe sa i bez invaliditeta.

Prilikom današnjeg otvaranja Centra za pčelarstvo predstavljeni su med i proizvodi od meda naših korisnika koji su nastali u okviru navedenog projekta tokom implementacije faze 1 i faze 2 projekta.

Na otvaranju Centra prisustvovali su delegacija Republike Slovenije, predstavnici Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka:

 1. NJ.E. Ambasador Republike Slovenije
 2. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske
 3. Generalni sekretar Ministarsva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije
 4. Predstavnici Službe za EU koordinaciju za međunarodne poslove Republike Slovenije
 5. Direktor poljoprivrednog instituta Republike Slovenije
 6. Direktor ITF (Enhancing Human Security) Slovenija
 7. Voditelj odjeljenja Pčelarska akademija Republike Slovenije
 8. Direktor Poljoprivredenog instituta Republike Srpske
 9. Predstavnici ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske
 10. Direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida
 11. Direktor Gradske razvojne agencije Banja Luka
 12. Predstavnici Grada Banja Luka
 13. Korisnici, žrtve mina, osobe sa invaliditetom

Organizacija UDAS već treću godinu realizuje projekat u oblasti pčelarstva za žrtve mina u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. U okviru projekta do sada su realizovane faza 1 i faza 2 projekta u okviru kojeg je unaprijeđeno znanje za 56 korisnika, žrtava mina u oblasti pčelarstva; Obezbijeđena je pčelarska oprema za 56 korisnika, koji su završili program obuke u oblasti pčelarstva; Relizovana je studijska posjeta u Murskoj Soboti u Sloveniji; U okviru projekta osnovano je i aktivno radi Udruženje pečalara sa invaliditetom i žena PČELICA.

U 2023. godini zajedno sa našim partnerima, počeli smo sa implementacijom faze 3 projekta u okviru koje će se raditi nastavak edukacije korisnika u oblasti pčelarstva, obezbjeđenje pčelarske opreme za korisnike, kao i izrada veb sajta za promociju meda i pčelinjih proizvoda žrtava mina i drugih osoba sa i bez invaliditeta. Ključna aktivnost u fazi 3 projekta jeste mogućnost pronalaska adekvatne lokacije za izgradnju Centra za pčelarstvo u Republici Srpskoj. Kao početna faza ovom dugoročnom procesu jeste današnje otvaranje kancelarije Centra za pčelarstvo.

Takođe, u okviru programa otvaranja Centra za pčelarstvo, Organizaciji UDAS je uručena donacija osiguranja Triglav za kupovinu medonosnog bilja jer su se UDAS, ITF i Pčelarska akademija pridružili Slovenskoj iniciativi ''Dan sadnje medovitih biljaka'' koji je održava 25. marta. Donaciju su uručuli direktor Poljoprivrednog instituta Republike Slovenije i vodiljica Odjela Pčelarske akademije u okviru Poljoprivrednog instituta Republike Slovenije.

Neizmjerna zahvalnost i poštovanje ukazujemo Vladi Republike Sloveniji, Vladi Republike Srpske i Gradu Banjaluka koji su prepoznali značaj projekta pčelarstva za žrtve mina i druge osobe sa invaliditetom i što nastavljamo za realizacijom faze 3 projekta.