Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
02
Dec
2019

Oslo: Završena konferencija o zabrani upotreba mina

Četvrta Revizijska konferencija o zabrani upotrebe, proizvodnji i skladištenja mina održana je u Oslu od 25.do 29. novembra 2019. godine. Na konferenciji je učestvovalo više od 700 učesnika, uključujući 12 zemalja koje nisu potpisnice Ugovora i tridesetak međunarodnih i nevladinih organizacija. Države su u više navrata primijetile ogroman uspjeh Ugovora koji pomaže da se uklone problemi koje prouzrokuju mine.

Glavni ishodi dokumenata sa Konferencije bili su Akcioni plan Osla i Politička deklaracija iz Osla. Snažan i sveobuhvatan akcioni plan sadrži 50 tačaka koje će voditi rad država stranaka u narednih pet godina.

"Moramo završiti posao čišćenja do 2025. i okončati nove žrtve od ovog oružja do 2025. godine", rekao je direktor ICBL-a Hector Guerra. „Akcioni plan iz Osla ovo može ostvariti kroz jaku političku posvećenost i adekvatno finansiranje. Ovo je vrijeme za države koje pokazuju svoje čvrsto opredjeljenje za svijet bez mina “, rekao je.

„Svi mi ovdje smo dokaz snažne globalne posvećenosti svijetu bez mina; bez obzira na kojem jeziku govorite ili iz koje zemlje potičete ”, rekli su u zajedničkom obraćanju. „Naša generacija je spremna pomoći završiti posao oslobađanja od mina, a očekujemo da ćete i vi kao predstavnici više od 100 zemalja poduzeti sve napore potrebne za postizanje ovog cilja do 2025. godine“.

Trideset dvije mlade žene iz 18 zemalja učestvovale su Revizijskoj konferenciji u sklopu delegacije ICBL-a i pridružile su se predsjedništvu Konvencije na ceremoniji zatvaranja.

Tokom dana zatvaranja konferencije, ministar vanjskih poslova Norveške predao je Sudanu predsjedništvo Konvencije.

Izvor: www.icbl.org