Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
11
Apr
2017

Mine i dalje uzimaju živote

Regionalno udruženje amputiraca Bijeljina kojeg čine 80% žrtave mina, obilježilo je 4. april Međunarodni dan borbe protiv mina, sa ciljem da ukažu na opasnosti koju mine predstavljaju za živote civila i društveni razvoj. Opasnost od mina u BiH prisutna je i dvije decenije nakon rata, a zbog 80.000 eksplozivnih sredstava ugrožena je sigurnost više od pola miliona stanovnika.

Na Međunarodni dan borbe protiv mina upozoreno je da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu i da bi dekontaminacija trebala biti prioritet u radu bh. vlasti. Ukupna sumnjiva minska površina iznosi 1.220 km2, što je blizu 2,4% ukupne teritorije BiH, a situacija je posebno bila teška nakon poplava 2014. godine i aktiviranjem brojnih klizišta.

''Prije 20 - ak dana u Čeliću je 39-ogodišnji muškarac traktorom ušao u minsko polje i stradao. Već godinama ljudi gube živote u minskim poljima u BiH. U poslijeratnom periodu stradalo je 1751 osoba, a od toga 612 sa smrtnim ishodom. Radeći svoj posao život je izgibio i 51 deminer,'' izjavio je Milorad Jović, sekretar Regionalnog udruženja amputiraca Bijeljina, istakavši da je samo u prošloj godini bilo 12 žrtava, te da se prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH, tek 2025 godine može očekivati da BiH bude čista od mina.

Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske i ove godine je sa regionalnim udruženjima amputiraca u Republici Srpskoj organizovala niz aktivnosti povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, s ciljem da se ukaže na izazove sa kojima se BiH nosi već dvije decenije na način da mine i eksplozivna sredstva ne predstavljaju samo ozbiljan problem, već odgovornost svih nas na rješavanju togh problema, kao i stalne podrške preživjelima od mina, istakao je Gojko Šurbat, predsjednik Regionalnog udruženja amputiraca Bijeljina.

Regionalno udruženje amputiraca Bijeljina okuplja amputirce, žrtve mina na području 13 opština i Brčko Distrikt koje čine regiju Bijeljina.

Pored obilježavanja 4. aprila, Regionalno udruženje amputiraca Bijeljina održalo je i redovnu godišnju skupštinu. Ovaj put istaknuto je da je udruženje u toku 2016. godine od raznih donatora dobilo 5 invalidskih kolica, 5 hodalica i 10 invalidskih štaka, nabavljen je 1 plastenik za proizvodnju povrća.