Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
14
Sep
2017

Evropska sedmica mobilnosti 2017

Okrugli sto na temu ''Stanje nemotorizovanog saobraćaja i njegovo unapređenje'' održaće se u utorak, 19.09.2017. sa početkom u 15:30 časova u prostorijama Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske, ulica Sime Miljuša br.2. Banjaluka.

Okrugli sto organizuje Centar za životnu sredinu u saradnji sa Organizacijom amputiraca UDAS Republike Srpske povodom Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16.-22. septembra 2017. godine.

Banjaluka je u posljednjih 20 godina doživjela veliku ekspanziju izgradnje stambeno-poslovnih objekata, iako nije imala važeći Urbanistički plan te da su regulacionim planovima vrlo često preusko sagledavale površine na kojima se planira izgradnja. U svom tom haosu izgradnje na svakom koraku i na svakoj površini, saobraćaj je pretrpio najveći negativni uticaj. Javne površine, pješačke i biciklističke komunikacije su ispresjecane, devastirane, degradirane i za sada ne postoji plan njihove revitalizacije.
Automobil još uvijek predstavlja primarno prevozno sredstvo po kojem se koncipira saobraćajna mreža te planiraju prateće površine oko stambeno-poslovnih objekata. Pored nemotorizovanog saobraćaja, korisnici javnog prevoza još uvijek nisu svjesni šta ustinu znači efikasan i pouzdan javni prevoz te još uvijek gube mnogo vremena koristeći ponudu koju imaju, a koja je neefikasna zahvaljujući upravo davanju prednosti individualnom motornom saobraćaju.
Kako je ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti „Dijeljenjem dobijamo više“, ovom prilikom želimo da predstavimo stanje nemotorizovanog saobraćaja u Banjaluci te prodiskutujemo o tome na koji način moramo da unaprijedimo uslove za učesnike u saobraćaju koji moraju da imaju više prostora, a koji ne koriste motorno vozilo. Samo dijeljenjem prostora, možemo da dobijemo više.

Program okruglog stola:

  1. Presjek stanja kretanja osoba sa invaliditetom – Željko Volaš, Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS;
  2. Pješački saobraćaj – Goran Pivašević, diplomirani inženjer arhitekture;
  3. Biciklistički saobraćaj – Tihomir Dakić, koordinator programa transport, Centar za životnu sredinu
  4. Diskusija
  5. Zaključci

Sve dodatne informacije u vezi okruglog stola mogu se dobiti na telefon 051 433 140 ili e-maila: [email protected]