30
Mar
2020

#BiH_bez_mina: 04. april Međunarodni dan borbe protiv mina

Međunarodni dan borbe protiv mina koji se obilježava 4. aprila, ove godine, dočekujemo sa velikim izazovom u kojem se nalazi skoro cijeli svijet. Pandemija virusa COVID_19, nažalost prisutna je i u Bosni i Hercegovini. Na snazi su mnogobrojne mjere ograničenja kretanja građana/ki u našoj zemlji, kako bi uz što manje posljedica, svi zajedno, uspjeli da prevaziđemo izazov u kojem se nalazimo.

Suočeni sa trenutnom situacijom, a sve u skladu sa porukom #OstaniKodKuce ove godine Međunarodni dan borbe protiv mina obilježićemo putem online kampanje na društvenim mrežama. Želja nam je da prenesemo poruke naših heroja, onih koji su izabrali život, njihove lične borbe, uspjeh, oporavak, kako bi iste, mnogima od nas, bile snažan motivacioni faktor oporavka u mnogobrojnim životnim situacijama. Takođe, predstavićemo i poruke onih koji pružaju nesebičnu pomoć BiH da oslobodimo zemlju od mina.

U periodu od 30.03.2020. pa do 04.04.2020. godine, svakog dana, na društvenim mrežama (Facebook, Twiter i Instagram) u 12:00 časova objavljivaćemo navedene poruke na profilima društvenih mreža organizatora promocije Međunarodnog dana borbe protiv mina, a to su: Enhancing Human Security (ITF), Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC), UNDP BiH i Organizacija UDAS.

Podsjećamo da se BiH i dalje suočava sa ozbiljnim problemom kontaminacije minama, jer mine i eksplozivna sredstva zaostala iz rata predstavljaju direktnu pretnju sigurnosti i životima preko 300.000 građana. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 967 km2.

Pozivamo sve građane/ke BiH da pogledaju poruke žrtve mina, deminera, donatora i svih drugih koji su na direktan ili indirektan način uključeni u protivminsku akciju i da na taj način uputimo snažan apel nadležnim institucijama u BiH da završe preuzete obaveze i zemlju očiste od mina.