Uloga fizioterapeuta u procesu oporavka

Studenti treće godine Medicinskog fakulteta Banja Luka, smjer fizioterapija  posjetili su danas Organizaciju amputiraca UDAS u Banjaluci. Cilj posjete bio je upoznavanje sa radom i aktivnostima Organizacije, posebno sa programom koji se odnosi na oporavak i rehabilitaciju žrtava mina, amputiraca, o izazovima sa kojima se susreću amputirana lica, o načinu korištenja ortopedskih pomagala, tretmanu bataljka kao i o programima oporavka amputiraca.

Studentima je prezentovan rad Organizacije od njenog osnivanja do danas, izazove sa kojima se Organizacija susretala, kao i ključne probleme sa kojima se svakodnevno susreću amputirana lica. Takođe, studentima je ukazao na veliku i značajnu ulogu fizioterapeuta u procesu oporavka od trauma, nakon amputacije odnosno gubitka dijela ekstremiteta kroz koju prolazi svaki amputirac.

Studenti su imali mogućnost da razgovaraju sa našim članovima, amputircima, koji su preživjeli traumu gubitka ekstremiteta. Naši korisnici su sa studetima podijelili svoja lična iskustva nakon preživljene trauma, govorili su o životu sa amputacijom, važnosti kvalitetne integraciji u društvenu zajednicu, kao i važnosti uloge porodice i relevantnih institucija u procesu oporavka, te odnosa društva prema osobama sa invaliditetom.

Studenti su imali priliku da pogledaju i film ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina” koji govori o pčelarima, žrtvama mina, njihovom oporavku, osnaživanju i važnosti potpune integracije lica sa invaliditetom u zajednicu. 

Riječ je o redovnoj posjeti studenata medicine, smjer fizioterapija Banja Luka koja se svake godine realizuje u saradnji između Medicinskog fakuleteta Banja Luka i Organizacije amputiraca UDAS.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *