Svjetski dan pčela uz izložbu i degustaciju pčelinjih proizvoda

Povodom obilježavanja 20. maja Svjetskog dana pčela Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u partnerstvu sa Ambasadom Slovenije u BiH upriličili su danas na fakultetu program obilježavanja dana pčela.

Prisutnima su se obratili dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Zlatan Kovačević, Ambasdor Republike Slovenije u BiH NJ.E. Damijan Sedar kao i prof. dr Goran Mirjanić.

Tokom programa istaknuta je važnost uloge pčela u zdravlju ljudi. Pčele su najvažnija bića na planeti jer bez njih nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema ni ljudi.

U okviru programa obilježavanja Svejtskog dana pčela, u oglednom pčelinjaku Poljoprivrednog fakulteta, posađene su i sadnice medonosnog bilja, te održana pčelarska radionica za djecu.

Dio programa bio je rezervisan i za promociju projekta ”Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina” kojeg realizuje Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske u partnerstvu sa ITF Slovenija, Pčelarskom akademijom Slovenije uz podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije i Vlade Republike Srpske. U okviru promocije projekta, predstavljena je izložba slika pčelara, meda i drugih pčelinjih proizvoda koja je na simboličan način predstavila rezultate nastale u okviru četverogodišnjeg projekta. Također, za sve posjetioce upriličena je i degustacija meda i drugih pčelinjih proizvoda od naših kolega, pčelara, žrtava mina koji su, takođe, proizvod pomenutog projekta.

U okviru programa održana su i stručna predavanja u biblioteci Poljoprivrednog fakulteta kao i posjeta Institutu za genetičke resurse i otvaranje labaratorije za polinatore.

Osim Svjetskog dana pčela, 20. maj je ujedno i dan kada je osnovana Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske 2002. godine. Danas, proslavljamo 22 godine rada i postojanja. Svjesni izazova sa kojima se svakodnevno susreću naši korinsici žrtve mina, amputirana lica ističemo važnost kontinuiranog rada na sistemskim rješenjima u cilju unapređenje prava i potreba naših korisnika.

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, 2017. godine Ujedinjene nacije proglasili su 20. maja Svjetskim danom pčela. Inicijativu za to je pokrenula Slovenija, a datum je odabran u spomen na rođenje Antona Janše, oca modernog pčelarstva.

Zahvaljujemo se Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci na pozivu za učešće u programu obilježavanja Svjetskog dana pčela.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *