Projekat ”HAWKING”

U revolucionarnoj inicijativi inspirisanoj sposobnosti dr Stivena Howkinga da se odupre i prilagodi izazovima, projekat HAWKING (Žetva (digitalna) alternativnih načina za umanjenje nedostupnosti novim generacijama) je osmišljen da transformiše sistem visokog obrazovanja za osobe sa posebnim potrebama na Zapadnom. Balkanu. Predvođen liderom projekta Univerzitetom Crne Gore, ovaj trogodišnji Erasmus+KA2 CBHE projekat (2023-2026) iz Stranda 2. poziva ima za cilj rješavanje dubokih nesklada sa kojima se suočavaju osobe sa posebnim potrebama, posebno u pogledu obrazovanja i mogućnosti zapošljavanja u regionu.

Osnovni fokus projekta HAWKING je promovisanje digitalne transformacije u visokom obrazovanju kroz prizmu socijalne pravde, naglašavajući jednakost, nepristrasnost i dostupnost za studente sa posebnim potrebama. Saradnjom visokoškolskih ustanova i organizacija u okviru ovog partnerstva koje uključuje 15 institucija, od kojih 7 visokoškolskih ustanova iz regiona Zapadnog Balkana—Univerzitet Crne Gore, koordinator projekta i Univerzitet Adriatik iz Crne Gore, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Bijeljini i Univerzitet u Istočnom Sarajevu iz Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Valoni „Ismail Kemali“ i Univerzitet Korča „Fan S. Noli“ iz Albanije, 5 visokoškolskih ustanova iz EU i trećih zemalja povezanih sa programom—Univerzitet u Mariboru, Slovenija, Univerzitet u Konji, Turska, Univerzitet Madeira, Portugal, Visoka škola za obuku nastavnika i poslovne informatike – Sirmijum, Sremska Mitrovica, Srbija, Institut za zapadni Balkan/VEBIN, Srbija, Univerzitet u Nikoziji, Kipar, i 2 nevladine organizacije iz zemalja Zapadnog Balkana — Pedagoški centar Crne Gore i Organizacija amputiraca/UDAS, Bosna i Hercegovina, HAWKING projekat nastoji da unaprijedi digitalne vještine i inkluzivnost, doprinoseći na taj način ekonomskom i društvenom razvoju ovih zemalja. Konzorcijum/partnerstvo se sastoji od osoblja sa različitim iskustvom u oblastima kao što su prirodne nauke, matematika, digitalne tehnologije, inkluzivno obrazovanje i društvene nauke kako bi se na sveobuhvatan način bavili pitanjima projekta. Kao takav, projekat se fokusira na uspostavljanje jakih veza između univerziteta i zajednice kroz angažovanje sa neakademskim partnerima kao što su škole i opštine.

Jedan od primarnih ciljeva projekta HAWKING je uspostavljanje inkluzivnih mehanizama digitalne tranzicije iz srednjeg u visoko obrazovanje, sa posebnim naglaskom na studente sa posebnim potrebama na partnerskim visokoškolskim ustanovama (VŠU). Pored toga, projekat ima za cilj poboljšanje institucionalnog i infrastrukturnog okruženja u partnerskim visokoškolskim ustanovama kako bi se unaprijedile inkluzivne nastavne metodologije i premostili nedostaci u digitalizaciji u obrazovanju i pružanju sveobuhvatne podrške ciljnoj grupi.

Projekat HAWKING je naročito usklađen sa opštim i globalnim ciljevima promovisanja inkluzivnog obrazovanja, jednakosti i nepristrasnosti u visokom obrazovanju, sa posebnim osvrtom na rješavanje rodnih razlika u digitalnoj pismenosti. Podsticanjem saradnje među institucijama i razmjenom najboljih praksi, HAWKING ima za cilj da prevaziđe izazove kao što su ograničeni pristup VŠU i nedovoljne upotrebe digitalnih alata i usluga za studente sa posebnim potrebama.

Kroz šest strukturiranih radnih paketa, projekat HAWKING će dati konkretne rezultate, uključujući obuke, radionice, uspostavljanje inkluzivnih usluga podrške, optimizaciju digitalnih obrazovnih alata i materijala i unapređenje metodologija inkluzivne nastave. Dajući prioritet pristupu usredsređenom na čovjeka i naglašavajući etička razmatranja u akademskim istraživanjima, HAWKING ima za cilj da iskorsti tehnologiju kao instrument za inkluzivno obrazovanje, stvarajući demokratsku i inkluzivnu budućnost visokog obrazovanja u regionu.

Za više informacija o HAWKING projektu i njegovom uticaju na visoko obrazovanje na Zapadnom Balkanu, posjetite internet stranicu projekta i ostanite informisani o tekućim aktivnostima projekta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *