Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
22
Mar
2019

Postupak i način ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja putarine za lica sa invaliditetom

Danas je u prostoprijama Ministarstva saobraćaja i veza održan sastanak na temu postupka i načina ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja putarine lica sa invaliditetom. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, JP ''Autoputevi'' Republijke Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i Organizacije amputiraca UDAS.

Na sastanku je saopšteno da će se u septembru 2109. godine raditi izmjene i dopune Zakona o saobraćaju Republike Srpske, te da će se tada uraditi i izmjene i dopune Pravilnika o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja putarine koji se sada na sanazi. Po navedenom Pravilniku, a koji je sada na snazi, kartica za besplatan prolazak na autoputevima u Republici Srpskoj glasi na vozilo, a ne na ime osobe sa invaliditetom. Kako su saopštili iz Ministarstva, riječ je o prelaznom rješenju dok se ne izvrši izmjena i dopuna Pravilnika, a što se očekuje u devetom mjesecu.

Predstavnici BORS-a i UDAS-a naglasili su važnost da kartica za besplatan prolazak na autoputevima u Republici Srpskoj glasi na ime osobe sa invalidtetom, a ne na vozilo.

Podsjećamo, Organizacija UDAS je dostavila Ministarstvu i saobraćaja i veza dopis u kojem smo iznijeli određene primjedbe na izmjene i dopune Pravilnika o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja koje je uradilo JP ''Autoputevi'', a odnose se na lica sa invaliditetom koji nisu u materijalnoj mogućnosti da obezbijede putničko vozilo u vlasništvu, koji nemaju vozačku dozvolu zbog zdravstvenih razloga, lica sa amputacijom gornjih ekstremiteta, slijepa lica, kvadriplegičari, jedan broj paraplegije i dr. Navedena lica nisu u mogućnosti da koriste pravo iz razloga što je pravo glasi na vozilo, a ne na lice sa invaliditetom, što je suprotno Ustavu, pozitivnim zakonskim propisima, međunarodnim konvencijama, međunarodnim standardima i drugim propisima koji regulišu obavezu da je država obavezna da obezbijedi licima sa invaliditetom da mogu da koriste sva prava kao i druga lica.

Iz Ministarstva su naglasili da svi zajedno treba da učestvujemo u pronalasku najboljeg modela izdavanja kartice za besplatan prolazak na autoputevima u Republici Srpskoj.