27
Dec
2019

Može li BiH biti bez mina do 2025 godine?

Čak ni 24 godine nakon minulog rata, Bosna i Hercegovina nije u potpunosti očišćena od mina. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.007 kilometara kvadratnih, saopštili su iz Centra za uklanjanje mina BH MAC. Kroz operacije sistematskog izviđanja definisano je 8.525 sumnjivih mikrolokacija na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 79.000 mina/ESZR.

Usvojenom Strategijom protuminskog djelovanja 2019-2025, od strane Vijeća ministara BiH, planirano je da BiH bude očišćena od mina do 2025. godine. U Strategiji protivminskog djelovanja u BiH je trenutno ugroženo 1.389 zajednica s ukupno oko 517.000 stanovnika, što je oko 14 posto od ukupnog broja ljudi koji žive u BiH. Kada su u pitanju sumnjiva područja, na šumsko zemljište odnosi se preko 60 posto i uglavnom se nalazi na entitetskoj liniji razgraničenja, daleko od urbanih sredina, dok se u finansijskom planu navodi da je potrebno oko 336 miliona KM za realizaciju strategije do 2025. godine.

Podsjećamo, usvajanjem ove strategije, treći put, pomjeren je rok za čišćenje zemlje od mina. Prva strategija protivminskog djelovanja 2002. do 2009. godine predviđala je da će se BiH očistiti od mina do 2009. godine. Zatim je urađena strategija za period od 2009. do 2019. godine i u međuvremenu dvije revizije, od kojih je ona 2012. godine utvrdila da nema novaca za strateški cilj, odnosno da BiH neće biti bez mina do 2019. godine. Revizija posljednje usvojene strategije planirana je 2020. i 2023. godine.

Na naš upit da li se očekuje da će ova Strategija biti sprovedena, s obzirom na to da se donosi treći put, te koliko je realno da BiH bude očišćena od mina do 2025. godine, naročito ako nedostaje sredstava, iz BH MAC-a su rekli kako je bitno napomenuti da je ova Strategija bazirana na novom konceptu rješavanja problema mina u svijetu, a to je koncept vraćanja površine /Land Release/ koji promoviše i Ženevski međunarodni centar za humanitarno deminiranje (GIHCD).

“Za ispunjenje ove Strategije protivminskog djelovanja potrebno je da se na svim nivoima vlasti izdvajaju dodatna sredstva kako bi se ispunio finansijski plan predviđen Strategijom”, rekli su nam te dodali: “Ove godine na 4. revizionoj konferenciji država članica potpisnica Otavske konvencije održanoj u Oslu, Republika Njemačka se ponudila kao zemlja partner u provođenju protivminskih akcija. U provođenju operacija deminiranja u BiH podršku će i dalje pružati tradicionalni donatori USA, EU, Vlada Norveške itd.”

Revizorski izvještaji
Iz BH MAC-a su nam komentarisali i ranije loše revizorske izvještaje, te su naveli kako se revizija učinka koja je urađena u 2016. godini odnosi na period 2005-2016. i obuhvatila je Ministarstvo civilnih poslova BiH, Komisiju za deminiranje BiH i Centar za uklanjanje mina u BiH. Kako su naveli za Radiosarajevo.ba, Centar za uklanjanje mina u BiH je odmah po prijemu ovog dokumenta poduzeo sve aktivnosti na rješavanju problema koji su navedeni u ovom izvještaju, kao što su pojačane interne kontrole inspektora na deminerskim radilištima, a donešene su, između ostalog, i Standardne operativne procedure (SOP) za netehničko izviđanje.

Najugroženije opštine
Hadžići i Ilijaš se izdvajaju kao najugroženije opštine minama u Kantonu Sarajevo.Iz BH MAC-a su nam naveli kako se trenutno u Kantonu Sarajevu radi na sljedećim deminerskim radilištima: rejon Ahatovića, kasarna Butile, rejon Nabožića, Ugorsko…

“Projekti za deminiranje na području Hadžića i Žuči imaju pripremljeni u BHMAC-u i čekaju svoje donatore”, rekli su za naš portal. Također, iz BH MAC-a su naveli kako treba napomenuti da se problem mina u okolinii Sarajeva odnosi i na područja treće kategorije (šumska područja poput dijelova Bjelašnice, Treskavice, Prenja…).

“Tamo nema mnogo stanovništva i zato nema zainteresovanosti donatora. Ali, u posljednje vrijeme kao donatori javljaju se preduzeća poput Hercegbosanskih šuma koje žele očistiti područja pod šumom koja koriste. Tako je od Kupresa prema Livnu i Grmeču od mina dosad oslobođeno 10 km kvadratnih”, rekli su za Radiosarajevo.ba.

Interaktivne mape minskih područja Nažalost, mine još uvijek odnose ljudske živote. U 2019. godini u BiH registrovane su 2 deminerske nesreće, u kojima su 2 deminera poginula, a 3 deminera povrijeđena. Osim deminera ugroženi su i ljubitelji prirode, turisti. S obzirom na to da bi u BiH moglo doći do ekspanzije tzv. outdoor turizma za BiH bi bilo značajno da postoje interaktivne mape na kojima bi bila obilježena minska područja.

Zanimalo nas je da li a li je u planu BH MAC-a njihova izrada. Kako su nam naveli, BHMAC je u proteklom periodu bio angažovan na realizaciji Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta „Opšta procjena minski sumnjivih područja u Bosni i Hercegovini 2018-2019“, koji finansira Evropska komisija, a koji su zaključili Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo odbrane BiH i međunarodna nevladina organizacija „Norveška narodna pomoć“.

BHMAC preduzima dodatne aktivnosti da se u narednom periodu izvršenje Operativnog plana projekta, koje je bilo otežano objektivnim razlozima na koje BHMAC nije mogao uticati, poveća i uskladi sa planom, rekli su za naš portal.

“Finaliziranjem ovog projekta, BHMAC će u saradnji sa UNDP pristupiti izradi interaktivnih karti u BiH”, rekli su za Radiosarajevo.ba iz ove institucije.

Izvor: www.radiosarajevo.ba