31
Aug
2017

Godišnji izvještaj o upotrebi kasetne municije

Koalicija o zabrani kasetne municije (CMC) sačinila je godišnji izvještaj o upotrebi kasetne municije Monitor za 2016. godinu. Riječ je o osmom godišnjem izvještaju koji će biti predstavljen na sastanku država potpisnica Konvencije o zabrani kasetne municije u periodu od 04 - 06 septembar 2017. godine u Ženevi.

Države nastavljaju da ratifikuju i realizuju međunarodni ugovor o zabrani kasetne municije, dok je novo korištenje ovog zloglasnog oružja u Siriji i Jemenu izazvalo još više civilnih žrtava, navodi se u godišnjem izvještaju koje je danas objavila Koalicija za Ujedinjene nacije (UN) u Ženevi. "Prošle godine, broj žrtava kasetne municije se udvostručio, i iste, skoro sve, čine civili. Jedini siguran način da se okonča ova podmukla opasnost je da se sve države pridržavaju međunarodnih zabrana o upotrebi tog oružja", rekao je Jeff Abramson, koordinator inicijative kasetne municije Monitor.

U izvještaju Monitor 2017 navodi se da je identifikovano najmanje 971 novih žrtava kasetne municije u 2016. godini, od čega je 860 u Siriji. Zabrinjavajuće, broj žrtava u 2016. godini dvostruko je veći nego onaj koji je bio zabilježen u 2015. godini (417). Kada je bilo moguće da se utvrdi njihov status, 98% žrtava mina činili su civili. Većina tih žrtava se dogodio za vrijeme napada kasetnom municijom (837 u Siriji i 20 u Jemenu). Osim toga, za više od 100 ljudi zna se da su ubijeni ili ranjeni neeksplodiranom kasetnom municijom, smrtonosnim minama ostacima preostalih iz ranijih ratnih napada. Ukupno, broj žrtava zabilježen je u 10 zemalja u 2016. godini, dok su novi napadi kojim su izazvane nove žrtve zabilježene u Siriji i Jemenu.

Prošle godine operateri su ispitali i očisti najmanje 88 km2 kontaminiranog zemljišta širom svijeta što je dovelo do uništenja najmanje 140.000 municije, što se povećava u odnosu na prethodnu godinu.

Od avgusta 2016. godine, dvije zemlje su ratifikovale Konvenciju o zabrani kasetne municije (Benin i Madagaskar), čime je ukupan broj država članica 102. Još 17 države su potpisale, ali još nisu ratifikovale konvenciju. U decembru prošle godine, 141 zemalja, uključujući 32 ne-potpisnice Konvencije, usvojile su ključnu rezoluciju Generalne skupštine UN da podržavaju Konvenciju o zabrani kasetne municije. Najmanje 26 država i dalje je zagađeno kasetnom municijom, uključujući 12 država potpisnica Konvencije o zabrani kasetne municije.

Izvještaj o upotrebi kasetne minicije izdaje se svake godine od 1999. godine od strane Međunarodne kampanje za zabranu mina (ICBL).

Bosna i Hercegovina je 2008. godine potpisala Konvenciju o zabrani kasetne municije. Godine 2010. Konvenciju je ratifikovala, a ista je stupila na snagu 01.03.2011. godine.

Cjelokupan izvještaj možete preuzeti na sledećem linku http://www.the-monitor.org/en-gb/reports/2017/cluster-munition-monitor-2017.aspx