Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
16
Oct
2019

Brošura za medijske radnike

Povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja koji je obilježen 10.10.2019. godine u Vladi Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite objavilo je Brošuru za medijske radnike: Prevencija suicida. U brošuri se nalaze korisne preporuke za medijsko izvještavanje i uticaj medija na suicidno ponašanje.

Faktori koji utiču na suicid, kao i na prevenciju suicida izrazito su složeni i nisu potpuno shvaćeni. Međutim, postoji sve više dokaza da mediji mogu u velikoj mjeri pomoći aktivnostima na prevenciji suicida ili ih pak značajno otežati. Preporuke koje se o prevenciji suicida daju u medijima moraju biti prilagođene kako tradicionalnim tako i digitalnim medijima i trebaju ciljati na što je moguće veći broj ljudi. Posebna karakteristika digitalnih medija jeste da vrlo brzo šire informacije, što znači da ih je teže pratiiti i kontrolisati.

U brošuri Prevencija suicida za medijske radnike prikazani su trenutno dostupni dokazi o uticaju medija i medijskog izvještavanja o suicidu te informacije za mediijske radnike o načinu izvještavanja o suicidu i prepoznavanju trenutaka kada o suicidu treba izvještavati na osnovu njegove privlačnostii za medije. Brošura daje i prijedloge kako na najbolji način osigurati tačno, odgovorno i pravilno medijsko izvještavanje, primjenjive u tradicionalnim i digitalnim medijima.

Brožuru Prevencija suicida možete pogledati u nastavku Prevencija suicida. Brosura za medijske radnike.pdf